By Ad van Oorschot on maandag 13 februari 2017
Category: Blog

Lessons in Leadership #87: Mantel der Liefde

Laatst was ik in gesprek met een aantal leidinggevenden van een organisatie over de inhoud van een informatiebijeenkomst over een nieuwe aanpak. Een van de leidinggevenden gaf aan het belangrijk te vinden dat de bijeenkomst niet al te serieus van toon zou moeten zijn. Daarnaast zou de nieuwe aanpak de medewerkers niet de indruk mogen geven dat ze nu iets fout doen. Dat zou demotiverend kunnen werken. Intrigerende zienswijze.

Mantel
De bijeenkomst gaat over een serieus onderwerp. Waarom zou je daarover niet serieus mogen doen? En waarom zou het demotiverend zijn als je mensen erop wijst dat hun huidige aanpak niet tot het gewenste effect leidt? Ik vrees dat we hier te maken hebben met de Mantel der Liefde.

Liefdevol?
Maar hoe liefdevol is die mantel? Er is natuurlijk niks mis met het kiezen van een lichte toon. In dit geval voor de bijeenkomst, maar hetzelfde geldt voor een gesprek. Maar als het gevolg is dat de ontvanger van de serieuze boodschap zou kunnen denken dat de lichte toon betekent dat de boodschap ook licht is, dan mist de boodschap zijn doel. Hetzelfde geldt als de boodschap op zich misschien wel binnenkomt, maar er bij de ontvanger geen enkele noodzaak tot het veranderen van gedrag wordt ervaren.

Ongebreideld
En hoe liefdevol is de mantel als medewerkers niet te horen zouden mogen krijgen dat ze iets fout doen? Dat betekent namelijk dat ze ongebreideld door kunnen gaan met iets wat niet goed is. Zij krijgen niet de gelegenheid hun vakkennis te vergroten en de klant krijgt niet de beste kwaliteit.



Duidelijkheid
Veel liefdevoller is de mantel van duidelijkheid. Scheid de persoon van zijn gedrag. Als je medewerker zijn stinkende best doet, prijs hem daar dan voor. Maar als zijn aanpak niet tot het gewenste resultaat leidt, wees daar dan óók volkomen helder over. Geef aan wat de effecten van zijn gedrag zijn én geef richting op welke wijze hij zijn aanpak kan veranderen en daarmee zijn professionaliteit kan vergroten.

Schouders
Als je doorvraagt blijkt voor veel leidinggevenden de oorzaak van hun eigen mantel-der-liefde-aanpak een gebrek aan durf te zijn. Feitelijk slaan ze de mantel dus meer om hun eigen schouders dan om die van hun medewerkers of collega’s. Je zou kunnen zeggen dat ze met betrekking tot hun eigen professionaliteit iets fout doen. Maar wie gaat hen dat vertellen? Stel je voor dat ze gedemotiveerd zouden raken.


Herken je bij jezelf of anderen het inzetten van de mantel der liefde? Heb je ervaringen wat het oplevert als je dat juist niet doet? Ik lees je reactie graag in het commentaarvak hieronder.


PS. Deel deze Lesson s.v.p. met jouw netwerk door op de Share- of Mailknop te klikken, zodat ook de mensen uit jouw netwerk ervan kunnen profiteren.




door Ad van Oorschot.

Wil je elke week Lessons in Leadership ontvangen, meld je dan hier aan. Vind je deze Lesson in Leadership waardevol, deel 'm dan gerust in je netwerk.

Wil je iets uit deze Lesson in Leadership overnemen om elders te publiceren? Prima. Maar dan graag met vermelding van: Lessons in Leadership, www.invictusschoolofleadership.nl

 
Leave Comments